Compassievol Schrijven


Mindful Compassievol Schrijven (MCS)
Schrijven met Compassie en Mindfulness

Wist je dat je jezelf positief, rustig en sterk kunt schrijven? Schrijven vanuit het contact met je hart en het oefenen met mindfulness en compassie steunt je als je het even moeilijk hebt. Mindful in contact zijn met jezelf en niet hoeven oordelen over wat je voelt, denkt en ervaart doet veel met je. Wanneer je dit bewust doet en het opschrijft, dan krijg je weer ruimte voor andere gevoelens, en verdwijnen de innerlijke criticus, de negatieve gedachten en de piekerfabriek wat meer naar de achtergrond. Daarom heb ik het Compassievol Schrijven programma opgezet, een mindfulness vervolgprogramma voor jou met schrijven, compassie en mindfulness. Vaardigheden waarmee je gecombineerd oefent aan de hand van persoonlijke thema’s. Meditatiebeoefening en schrijven vanuit je hart, met vriendelijkheid, mildheid en zonder doel. Maar wel met de intentie om je beter en sterker te voelen. Je leert anders omgaan met wat je hindert in het dagelijks leven.

Schrijftraining
Het opschrijven van wat je meemaakt en welke gedachten en gevoelens dit oproept, geeft je inzicht in jezelf en hoe je tegen wat er gebeurt aankijkt. Als je het over een langere periode doet kun je zien hoe je je ontwikkelt en zo terugkijken op hoe je iets beleefd hebt. Schrijven kan je nieuwe inzichten opleveren terwijl je schrijft. Je kunt dingen vanuit een verschillend perspectief beschrijven. En je kunt later terugkijken of je bepaalde patronen ziet in je leven waar je telkens weer in verzeild raakt. Dit 2-daags verdiepingsprogramma, als vervolg op de mindfulness- en/of compassietraining, ondersteunt je en geeft handvatten voor het compassievol schrijven en het oefenen met mindfulness. Door de uitwisseling van ervaringen in de groep, leer je ook van elkaar.

Stress verminderen
Het opschrijven van gedachten, gevoelens en emoties en eventuele onderlinge uitwisseling hierover is een goed middel om stress te verminderen. Het haalt een stuk spanning weg als je het onder woorden kunt brengen. Het woorden geven aan je gevoelens en gedachten maakt je rustiger. Ook komt er een stuk verwerking op gang. Schrijven kan je helpen om zaken te ordenen, om het eens in een schema te zetten wat je voelt, denkt en hoe je reageert op situaties. Schrijven kan je ook helpen focussen op wat je echt belangrijk vindt of wat je wilt bereiken. Of je kunt dingen opschrijven die je absoluut niet wilt vergeten. Met schrijven kun je mooie gedachten verzamelen, positieve gevoelens die je graag wilt terugroepen in tijden dat het wat minder gaat.

Compassie
Voorafgaand aan een schrijfoefening doen we een mindfulness of compassie meditatie. Hierdoor leer je je langzaam, in je eigen tempo openstellen voor gevoelens en emoties en verken je je gedachten. Zo kom je bij stukjes van jezelf die je nog niet kende, dingen die je liever niet ziet, of waar je je door laat meeslepen. De begeleide meditaties helpen je bij het waarnemen zonder oordeel en met je open en milde aandacht aanwezig te blijven bij wat er is.

Meer informatie
Zie de website van Gentleminds: Compassievol Schrijven

Locatie
Gentleminds, Vlietsorgstraat 15 in Haarlem.

Aanmelden
Geef je belangstelling aan via maryvonne@gentleminds.nl. Om mee te kunnen doen volg je minimaal een 8 weekse mindfulnesstraining. Ervaring met compassie of schrijven is niet noodzakelijk. Het programma volg je in een kleine groep.

Begeleiding
Maryvonne Verkerke is afgestudeerd Communicatiedeskundige en gecertificeerd Mindfulnesstrainer voor volwassenen (MBSR), kinderen en jongeren, Mindful Parenting Trainer, ACT therapeut, Meditatiebegeleider, Compassietrainer (MBCL) en Supervisor.