Wijze Compassie & Levensenergie

Daar sta ik dan. Een foto waarin alles is zoals het lijkt. Dit mooie bos vraagt toch om aanwezig zijn? Het helpt me om energie op te snuiven, om te ontspannen en me over te geven aan het moment. Levensenergie! Ik voel het hier stromen, het maakt me gelukkig. Even voel ik me onbezorgd, kalm en kwetsbaar tegelijk.

Mijn leven, maar ook die van veel mensen om mij heen, is aan het sputteren. Ik voel het trekken, duwen en wringen op een aantal vlakken. Het is mijn inschatting dat het leven zelf om aandacht vraagt, heel veel aandacht. Gek genoeg doorkruist deze aandacht de plannen die ik maak. Alles wat zo logisch of gewoon leek is niet meer, het maakt plaats voor opnieuw kijken, nieuwsgierig ontdekken en anders oppakken. Herkenbaar? Vast en zeker voor jou ook. Ik vertel dit al jaren aan mijn leerlingen: ‘het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt.’ Maar nu bewegen we naar een nieuw tijd! Hoe spannend, maar hoe mooi ook. We kunnen gewoon opnieuw beginnen en de dingen anders doen. Deze mogelijkheid was er altijd al, maar is nu op vele lagen voelbaar in ons leven. Het maakt mij blij! We gaan niet meer fiksen, opschalen of oplossen. We gaan het helemaal anders doen! Een nieuwe, verfrissende en vreugdevolle energie. Het is tijd om onze wereld en onze medemens op een nieuwe manier te benaderen, los van oude, bestaande structuren, los van gevestigde ideologieën. Het is tijd om goed na te denken, buiten je eigen denkpaden. Maar het is ook tijd om te vertragen, te vereenvoudigen, los te laten en naar binnen te keren. Hoe wil je verder leven op deze wereld? Wat is van belang voor jou? Wat dient je niet meer en mag je achterlaten?

Gelukkig ben ik positief van aard en vind ik telkens weer iets wat mij inspireert of blij maakt. Maar ik ben wel moe. Heel moe van alles wat er gebeurt in mijn leven en dat van anderen om mij heen. Het is veel, er is verdriet, pijn en tegenslag. Maar het hoort erbij, naast geluk en vreugde is dit ook wat het leven is.

En ondertussen ga je sterk, nieuwsgierig en kwetsbaar door. De Yin en Yang energie zit allebei in ons, het wisselt elkaar gewoon af. Ik houd erg van rust en vertraging, maar ik ben ook een doorzetter met een lange adem, een ‘power-vrouw’ zei iemand laatst tegen mij. Wow, dat wil ik zijn, dat wil ik zijn! En misschien ben ik dit ook wel, maar zie ik dit niet altijd. Herkenbaar? Je bent vaak iets wat je zelf niet goed ziet.

Mijn weg is die van vertrouwen vinden, mijn hart volgen, koers houden met de dingen die ik graag wil doen in het leven, en bijsturen. Dat kan elke dag weer opnieuw! En ondertussen zo goed als mogelijk voor mijzelf zorgen, want ik weet wat daar nu bij hoort, wat mij ondersteunt om goed te kunnen functioneren. Iedere dag probeer ik ruimte te maken voor verstilling en voor de thema’s van mijn mind en hart met meditatie, chineng qigong en yoga.

Dit blog schrijf ik eigenlijk om jou een beetje verfrissende energie te geven. Ik weet hoe eenzaam en overweldigend het leven soms kan zijn, ik voel het zelf ook en ik hoor het van mensen om mij heen. Je bent niet alleen! Zorg voor jezelf, deel je verhaal met anderen, vraag raad, wees wanhopig of radeloos, huil, lach, wees boos en ga weer door. Maar vergeet daarbij niet die glimlach, dat warme gevoel en die liefdevolle energie… hij lijkt soms verdwenen, maar je kunt hem altijd weer vinden. Heus. Voel maar even wat daarbij hoort voor jou ♡

 

Eén reactie

 • M

  Bedankt Maryvonne, voor de verfrissende blog. Net wat ik nodig had iemand die het begrijpt en dezelfde struggels ervaart soms.
  Inspirerend! Ik kan weer met frisse moed verder maar toch in stilte,
  rust en bezinning.

  Bedankt!

  Heel behulpzaam.

  Lieve groet M

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *