Klimmen

‘Waarom dagenlang klimmen naar de top als de helikopter je er in een half uur naartoe brengt?’, las ik net. Klimmen is een soort metafoor voor doorgaan. Stap voor stap verdergaan, nieuwsgierig en rustig je weg vervolgen. Of trede voor trede, zoals ik vanmiddag deed met mijn dochter. Ze telde 270 treden bij ‘Klim naar het licht’ naar boven en ook weer omlaag. Super! En een mooie mindfulnessoefening. Klimmen, vrolijk doorgaan, wat je ook tegenkomt op je weg. En dan af en toe even stilstaan, observeren en genieten van het moois om je heen. De weg ergens naartoe is heel belangrijk, hoe hij ook is, dus neem hem mindful. Zo leer je, stap voor stap. Het was prachtig om mijn stad Haarlem op zo’n hoogte te zien¬†ūüėĀ

Leefstijlstress
Een woord wat ik voor het eerst hoorde op het NOS journaal. Een natuurlijk en logisch iets waar veel mensen last van hebben. Misschien wel een veelvoorkomende ‘ziekte’, waardoor je gewoon niet voor 100% functioneert. Je moet gas terugnemen, meer moeite doen om goed voor jezelf te zorgen en ook bewust tijd maken voor ontspannen en genieten. Soms zijn er gebeurtenissen in je leven die je vastgrijpen en je meenemen, ver weg van dit moment. De dag breng je dan meestal in je hoofd door en het voelen verdwijnt meer en meer naar de achtergrond. De automatische piloot komt dan goed van pas, tenminste als je blijft kiezen voor overleven in plaats van leven. Tussen al het menselijk lijden door is er zoveel ruimte voor ontspannen en fijne momenten. Wanneer je je tempo iets vertraagt, dan ben je erbij. Hier en nu aanwezig zijn doe je niet met je voet op het gaspedaal. Durf het gas los te laten, observeer, kijk om je heen en richt je blik op wat goed gaat en fijn is! Zo kun je goed omgaan met je leefstijlstress. Doe het gewoon of probeer het eens?

Verhuizen
Ook ik heb al een poosje last van leefstijlstress. Sinds mijn echtscheiding 9 jaar geleden, is niets meer vanzelfsprekend. Maar mijn houvast is altijd het feit dat niets hetzelfde blijft. Alles verandert, dat is zeker! Het afgelopen jaar ben ik druk geweest, of eigenlijk nog steeds. Te weinig tijd en energie om dit mooie Mindful Babbels platform tot bloei te laten komen. Ik ben bezig met het renoveren van mijn nieuwe huis en ondertussen ga ik verhuizen. Super fijn, want ik ga samenwonen. Maar ook veel en stressvol. En dan moet mijn praktijk ook verhuizen. Zo had ik het niet bedacht! Maar het leven is wat je overkomt, terwijl je andere plannen maakt toch? Vanaf september woon in mijn nieuwe huis en vanaf oktober werk ik in mijn nieuwe praktijk. En hoe ik dit ervaar? Ik zie het als klimmen. Soms niet, zeg ik eerlijk. De dingen die je overkomen zijn hard en lastig soms. Het doet pijn om de golven van het leven over je heen te krijgen. Maar je kunt leren surfen, ook op de hoge golven. Echt! Mijn tactiek is meestribbelen of meebewegen. Ik stel mezelf altijd de vraag ‘Wat is de positieve kant hiervan?’ of ‘Wat kan ik hiervan leren?’ Zo kun je alles wat je overkomt of wat het leven je brengt gebruiken om te klimmen, om te groeien als mens. Het brengt je steeds een beetje dichter bij wie je wilt zijn. Probeer je het? Gewoon klimmen, neem die trap, stribbel mee in de golven en groei elke trede, steeds een beetje meer. Je kunt jezelf dit vertrouwen gunnen, dat heb je nodig. Fier klimmen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *