Ruimte voor Hoogbegaafdheid

Vandaag was ik bij het Landelijk Symposium Hoogbegaafdheid. Op deze dag was er letterlijk en figuurlijk alle ruimte voor hoogbegaafdheid.

Het was een prachtig, inspirerend en dagvullend programma. Gek genoeg ging ik met een somber gevoel naar huis. Het is niet eenvoudig om HB te zijn en dit was helemaal voelbaar vandaag. En ja, na 50 jaar gedacht te hebben dat ik niet zo slim was, te sensitief en kwetsbaar en te dromerig, kwam ik er begin 2023 langzaam openlijk voor uit. Nog wel in kleine kring, want het voelt ook als iets persoonlijks. Nu ik inmiddels Compassiekunde, mijn eigen programma voor hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen aan het schrijven ben, voelt het als een logische stap om het wat meer te uiten, ook in mijn blog. Ik ben hoogbegaafd! Dat is mooi, maar ook verdraaid lastig.

Naast een hoge algemene intelligentie is er ook een aantal karakterkenmerken van hoogbegaafdheid. Sommige mensen herkennen hun hoogbegaafdheid niet en passen zich veel aan, wat op alle leeftijden kan leiden tot onbegrip, frustratie en zelfs een burn-out. Daarom is het zo belangrijk hoogbegaafdheid te (h)erkennen.

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Hij of zij schept plezier in creëren.

Nu pas begrijp ik hoe belangrijk het ‘uit de kast’ komen is. HB zijn is voor mij geen stempel om aan te tonen dat ik slim ben, maar om duidelijk te maken dat ik kamp met uitdagingen in het dagelijks leven. Het ‘HB stempel’ zorgt voor zelfacceptatie en geeft erkenning voor wie ik ben, met alles wat daarbij hoort. Het geeft bestaansrecht aan wie ik ben als mens, en dit is belangrijker dan ik ooit had gedacht. Nu heeft hoogbegaafdheid een negatieve bijsmaak voor veel mensen, dat is jammer. Zelfs in mijn familie mag ik er niet over praten. Maar ik zie de worsteling bij familieleden, want HB heeft een erfelijke component. Alleen dit benoemen en ook er openlijk over delen is echt taboe.

Na het symposium kwam ik thuis met een somber gevoel. De tranen biggelden over mijn wangen. Ja, ik ben HB en voel me thuis tussen deze groep mensen. Maar oh, wat is het een last om te dragen, wat is het moeilijk om je plek en je draai te vinden in deze wereld. Veel hoogbegaafden voelen zich alleen, niet gezien, niet gehoord, niet passend op de werkplek, hebben sociale problemen, vinden het moeilijk om aansluiting te vinden, passen niet in onderwijssystemen of reguliere omgangspatronen. Na 50 jaar denken dat ik dom was, omdat ik niet mee kon komen op school, is mijn wereld op zijn kop.

Het was vandaag duidelijk voelbaar. Samen zijn met ruim 260 getalenteerde mensen, en allemaal met een eigen worsteling. Soms in het verleden, soms in het heden. Het valt niet altijd mee om mens te zijn, en zeker ook niet als HB. Klachten als hyperactiviteit, een bijzonder druk en vol hoofd, overprikkeling, extreme moeheid, gespannenheid, bore-out, overmatige zelfkritiek, veel pittige fysieke klachten en een sensitief zenuwstelsel zijn zo wat voorbeelden.

Maar mijn wereld is gelukkig ook leuk en verrassend op zijn kop! Het symposium heeft me nog verder gebracht in zelfacceptatie. Ik ben trots op wie ik ben, en ik heb iets moois bij te dragen aan deze wereld. Mijn programma Mindfulness-Based Compassionology (MBC) voor Hoogsensitieve en Hoogbegaafde mensen is in ontwikkeling. Ik help graag anderen bij het anders leren omgaan met klachten als gevolg van hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit.

Gifted Compassion

Een programma voor Compassievol Innerlijk Leiderschap met (Zelf)compassie, Mindfulness en Chineng Qigong. Een wijze en vriendelijke mindset ondersteunt ons bij het lijden in ons leven. Het is een gezonde mindset die begint bij jezelf, en die je meeneemt in interactie met anderen. Hoe zorg je voor een krachtig en zacht evenwicht tussen lichaam en geest? Hoe houd je je staande in een wereld die veel van je vraagt? Compassie en Zelfcompassie zijn misschien wel noodzakelijke vaardigheden voor hoogbegaafde (HB) en hoogsensitieve (HSP) mensen om te leren, om stevig en veerkrachtig in het leven te kunnen staan. Het Compassiekunde curriculum is in ontwikkeling en start vermoedelijk voorjaar 2025 in Overveen. Meer informatie: Compassiekunde | Gentleminds.

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *