Mindful Momenten

Steeds meer besef ik me dat alles verandert. Niets blijft hetzelfde. Ik voel het nu ook, terwijl ik dit eerder alleen rationeel begreep. Het leven is een geheel van golven. Soms verbeeld ik me dat je er een statistiek op los kunt laten. Als een hartslagmeter, die de gradaties van ervaringen meet in je leven. Hoge toppen voor de heftige ervaringen, gelijkmatige curven voor de rust en regelmaat en diep dalende curven voor de lastige perioden in je het leven. Dat wat je overkomt kun je vooraf niet bedenken. Het komt en het gaat op zijn eigen, wijze manier. Als een golfbeweging, die vraagt om meebewegen. Een mooie beweging die zijn eigen weg gaat. Soms kalm, soms gelijkmatig, soms woest en onrustig. Alles is in beweging en kiest een eigen tempo. Soms zo langzaam dat je het amper merkt, soms wat sneller, waardoor je het misschien wel opmerkt.

Gek genoeg geeft deze beweging mij rust. Ik leun erop, het is een zekerheid. Een houvast in lastige of stressvolle weken, of misschien wel een gelegenheid om me te kunnen overgeven aan de golven van het leven. ‘Kom maar op, ik ga met je mee.’ Ik noem het meebewegen of meestribbelen, zodat je energie een beetje hetzelfde blijft en je niet omver gespoeld wordt. Je blijft staan, middenin de golf en je kijkt om je heen. Echt! Zo’n bewust moment heb ik steeds vaker. Ik geniet mega van alles wat goed gaat in mijn leven, maar ben ook steeds steviger bestand tegen de lastige perioden. Mijn stemming verandert, mijn gedachten wisselen, mijn vermogen om lief te hebben groeit, mijn haar wordt grijs, mijn lichaam verandert. Dat is zeker!

Moeilijke momenten, mooie momenten, gekke momenten, liefdevolle momenten, saaie momenten, dolle momenten, depressieve momenten en glimlach momenten. Ze zijn er allemaal. En je kunt ze ook opmerken als je even stopt en stilstaat. Middenin de veranderingen van het leven kom je tot stilstand. Niets blijft hetzelfde, alleen de mindfulmomenten. Die zijn er altijd! Momenten van wakkere, nieuwsgierige en vriendelijke aandacht. Deze momenten zijn ook een houvast. Soms brengen ze een belangrijke boodschap. En soms kun je ze koesteren, wanneer ze liefde en energie geven. Dan fonkelen ze zelfs, daar geniet ik van.

De mindfulmomenten maken mijn leven. Ik wil ze niet missen, sta ervoor open, maar mis ze soms toch. Het is dat hoofd vol gedachten wat je er vandaan houdt. Het denken trekt je weg uit het hier en nu, uit dit moment. Maar, wanneer je dit opmerkt kun je weer terug. Terug naar nu, terug naar aanwezig zijn. Wakker en alert. Zo mis je het nu niet! Ik vind mijzelf telkens weer terug in de mindfulmomenten. Mijn hart spreekt en ik laat het toe, stap voor stap. Ik mag lachen, blij of somber zijn, ontspannen, gestrest, gelukkig of enthousiast. En weet je wat zo mooi is? De mindful momenten kun je heartful delen.

Met veel trots presenteer ik mijn blog, Compassiememo, schrijven met compassie. Een blog waarmee ik startte in 2010 en wat nu een mooie, eigen plek gekregen heeft. Een mindful podium, waarvan ik hoop dat je er graag komt, wat leest en herkenning vindt. Zo ga je met frisse energie weer door.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *