Nieuw

In januari ben ik meestal wat stilletjes. Misschien trek ik mij zelfs een beetje terug. Het is net of ik heimelijk een winterslaapje doe. De vrieskou doet mij beseffen dat er een nieuw jaar voor mij ligt. De kale winterstraten zien er hetzelfde uit als altijd, maar maken mij nu rustig, veel rustiger dan vorig jaar. Ik voel me vermoeid en zie een beetje bleekjes, maar ik straal en voel me gelukkig. Van binnen ben ik blij en sterk, zoveel sterker dan voorheen. Dit jaar wordt alles anders, ik voel het. 

Misschien omdat alles anders is in mijn leven tegenwoordig? Oud & Nieuw 2012 was voor mij een constatering van heel veel nieuw. Al het oude is voor mij gewoon nieuw. Heerlijk, omdat het nodig was, maar ook best heel vermoeiend. In anderhalf jaar tijd ben ik gescheiden, verhuisd en co-ouder geworden. Ook kreeg ik een mooie baan en startte ik met de Opleiding tot Mindfulnesstrainer. Dat is best een hele boel. Mijn persoonlijke januari stilte maakt mij bewust van de stappen die ik genomen heb in mijn leven. Hele drastische, maar ik ben er trots op dat ik ze heb durven nemen.

Ieder jaareinde nam ik mijzelf iets voor. Een heel klein dingetje stelde ik mezelf vaak als doel, al was het eigenlijk meer een wens. Het ene jaar was dit het lezen van een boek en het jaar daarop hardlopen. Maar ook wat meer op mijn gat zitten nam ik mij serieus een keer voor. En, echt waar, het lukte me altijd om dat ene dingetje wat ik graag wilde voor dat jaar ook te doen!

IJverig en serieus als ik ben heb ik nooit moeite met doelen stellen en deze ook uitvoeren. Maar, daar kom ik weer, dit jaar niet. Dit jaar is het echt anders. Helemaal in het verlengde van mijn liefde voor mindfulness merkte ik dat ik geen doel heb dit jaar. Mindful leven betekent met een milde, open en niet oordelende aandacht kijken naar wat zich aandient in het huidige moment. Dat lukt me steeds beter! Mindfulness brengt je terug naar het hier en nu. Het heeft me echt geleerd om lastige gedachten en gevoelens makkelijker los te laten.

vogelGeen nieuw meer in mijn leven alsjeblieft. De nieuw-tax is bereikt, er kan niets meer bij. Symbolisch zie ik mijzelf als een bloemknop met verse, stevige en mooie nieuwe blaadjes. Allemaal met zorg en nauwkeurig uitgekozen of verzamelt. Deels gedwongen wegens mijn ‘roer om tactiek’ en deels vrijwillig, omdat ik hier behoefte aan had. De knop van mijn bloem is al stevig en biedt steun aan iedereen in mijn omgeving.

Wordt 2013 dan een doelloos jaar? Verlang ik naar saai? Ga ik zitten en achterover leunen? Nèh, beslist niet, want dat past niet bij me. Ik ga aan de slag met wat ik heb, wat ik tot nu toe heb neergezet en waar ik blij van word. Ik ga mijn bloemblaadjes steviger maken en liefkozen, totdat ze stevig genoeg zijn. En nee, dat is voor mij geen doel maar een natuurlijk proces. Net als bij een echte bloem. Die gaat ook pas groeien als hij er klaar voor is.

Geen ‘nieuw’ voor mij in 2013, maar genieten van alles wat er is. Dat kan ik en vind ik heerlijk. En echt, dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Eigenlijk denk ik dat het een heel mindful jaar voor mij gaat worden. Kijken naar wat er is, naar wat ik al heb en niet streven, maar genieten van momenten. En dat zoveel als mogelijk. Echt heel goed voor mijn spanningsboog en geluksgevoel.

Het wordt een mooi groei-jaar, dat voel ik! En het bloeien? Misschien een mooi gevolg in 2014 van mijn groei in 2013. Heel mindful om daar nu op dit moment nog niet mee bezig te zijn…

Geplaatst op 22 januari 2013 op KoensQuest.com, platform voor bewustwording en zelfkennis.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *