Gekke werveltjes

Adem in ‘knap’ en adem uit. Adem in ‘knap’, daar gaat er nog één, en adem uit. Best wel gek eigenlijk waar een wervelkolom toe in staat is. Die van mij kan er in elk geval wat van. Jarenlang zat hij op slot, muurvast en was er geen beweging in te krijgen. De stress had de achterkant van mijn lichaam veroverd, van mijn nek tot aan mijn billen. Het voelde niet lekker, maar ik ervoer geen pijn. Ik was mij niet eens bewust van het feit dat er een hele berg in mijn rug zat: stress.

Iets wat ik mij nu niet meer kan voorstellen. Mijn lichaamsbewustzijn is enorm toegenomen, daar ben ik blij om. Ik stap geregeld uit de automatische piloot om te voelen hoe ik voel. Waar merk ik spanning op in mijn lichaam? Zijn er bepaalde gedachten die stress veroorzaken? Houd ik ergens krampachtig aan vast? Hoe is het eigenlijk met me? Voel ik me rustig, moe of heel erg moe? Vragen die opkomen en weer verdwijnen tijdens mijn meditaties, als ik even zit en gewoon BEN in plaats van DOE. Ik kijk naar mijn gedachten en laat ze weer gaan, en dan gebeurd het soms vanzelf: ‘Knap!’

Gekke werveltjes zijn het, die uitzetten en weer inkrimpen op het ritme van je ademhaling. Zij vinden het volgens mij ook heerlijk om even niet te hoeven DOEN, maar alleen meebewegen met de ademhaling. Mijn stresslevel is aardig oké tegenwoordig, dat is heel erg fijn. En als hij niet oké is, dan heb ik dit meestal donders goed in de gaten. Soms wel ietsje laat, maar wel op tijd. En weet je? Mijn lichaam vindt dit heerlijk, het geniet ervan. Het kraakt, knapt en ontspant aan alle kanten.

Een gekke bijkomstigheid is dat ik mijn kleren niet meer pas. Mijn wervelkolom is de afgelopen anderhalf jaar veranderd: van ingedoken naar rechtop. Mijn blik op de wereld heeft een andere betekenis gekregen. De jassen die ik droeg kreeg ik niet meer dicht, mijn truien pasten niet meer, mijn t-shirts zaten wel heel erg strak. Zo gek, heb ik ineens een maat groter, en nee, toch niet omdat ik gegroeid ben. Die gekke werveltjes staan gewoon vaker netjes op een rij en mijn houding is beduidend rechterop. Ik dacht heel eventjes dat mijn borsten gegroeid waren 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *