Mindful Online Zijn

Online zijn heeft een verslavende werking. Mindful met je smartphone, tablet of laptop omgaan is lastig. Voor je het weet ga je mee met de stroom van de online technologie. En die is onbeperkt en oneindig, zo lijkt het. Voor je er erg in hebt, vergeet je je lichaam, ben je het contact met je eigen gevoelens en gedachten kwijt en wordt je meegenomen door wat er virtueel op je afkomt. Kun je even niet je berichten checken, erop reageren, en merken wanneer je dat wel wilt doen? Het is belangrijk om hierin een keuze te ervaren. Het is belangrijk om tot rust te kunnen komen.
 

naamloosOnze energie op een dag is beperkt. Soms voel je je energiek, soms wat minder of nauwelijks. Hoe ga je hiermee om? Kies je ervoor om het maximale uit je zelf te halen? Of bewaar je het liefst wat energie als noodrantsoen? En, ervaar je hier überhaupt een keuze in of plof je ’s avonds vaak uitgeblust op de bank of in bed? Hoeveel tijd in de week breng je online door? Zou je dit willen veranderen? Of heb je dit al geprobeerd?

Door één deur dicht te trekken is er bij mij een nieuwe deur opengegaan. Ik heb afscheid genomen van een opdrachtgever. Dit was heel spannend en lastig om te doen, maar een mooie ‘daad van zelfcompassie,’ zoals een collega van mij dit noemde. En, dit hoopte ik al, de energie stroomt weer. Frisse energie die mij nu aanspoort om iets nieuws op te pakken, zonder ernaar op zoek te zijn. Het was er ineens door een vraag die ik kreeg van een deelnemer van de mindfulnesstraining: ‘Kun je een extra sessie geven waarin ik leer omgaan met mijn smartphone? Ik word erg onrustig van dat ding en de berichtjes die op mij afkomen.’

Deze duidelijke vraag kun je als ondernemer niet negeren. Een vraag die ik al eerder had gehoord, waar je over leest en met anderen over praat. Het onderwerp leeft en is verontrustend. Hoe goed is voortdurend online zijn eigenlijk voor ons? Wat doet het precies met je? Ben je zelf de baas over je handelen of gaat dit vol automatisch? En, hoe houd je de regie over de apparaten bij jezelf, zonder dat het verslavend wordt? Hier moet, kan en wil ik iets mee, dacht ik. Ik ga mijzelf in 2017 uitdagen om datgene te doen wat ik kan, maar waar ik plankenkoorts bij voel: mijn eigen training ontwikkelen! Een mooie sprong in het diepe met een positieve boost voor mijn zelfvertrouwen, iets waar ik keer op keer in wankel. Ik ga het doen, omdat ik weet dat ik hier sterk en gelukkig van word. Maar vooral ook, omdat ik het nodig vind dat er iets verandert. Onze telefoon, tablet of laptop is niet de baas, maar dat zijn wij toch?

Mindful Online is in ontwikkeling! Een mindfulnesstraining voor volwassenen en jongeren. Een training waarin je leert hoe je anders kunt omgaan met je onlinegedrag. Zelf leren analyseren en opmerken, gerichte aandacht erbij brengen om zo een bewuste keuze te kunnen maken in je gedrag. Uiteindelijk kun je spaarzaam omgaan met je energie en bewuster aanwezig zijn in je eigen leven. En dat leven is nu, in dit moment en niet online.

Natuurlijk begint dit alles met lezen, onderzoek, ook veel zelfonderzoek, en gesprekken. Heb jij informatie of ervaringen die voor mij van belang kan zijn? Of is er iets wat je me mee wilt geven? Fijn als je dit met me deelt :-).

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *