Gedachtendans

Doe je mee? Dan gaan we samen een gedachtendans battle aan. Wie denk je dat er wint? Hoe dansen jouw gedachten? Kalm, zachtjes, ritmisch, traag, onregelmatig, onstuimig of snel? Ik denk, ik denk wat jij niet denkt……

Ma danse du monde, Jimmy Lawlor

Kon ik maar voor één keer in jouw hoofd kijken, gewoon om te ervaren hoe het daar is. Ik ben nieuwsgierig hoe jouw gedachten gaan. Dansen ze ook? Of verberg je ze liever?

Steeds vaker ben ik benieuwd naar de gedachten van anderen. ‘Wat denk je nu?’ is een vraag die ik vaak zou willen stellen. Gelukkig kan ik hier beroepsmatig veel mee. Samen met een deelnemer in de mindfulnesstraining verkennen hoe de gedachtestroom gaat en waar die je brengt, maar ook waar ze over gaat en wat de kwaliteit is van de gedachten. Heel prachtig dat je dit van een afstandje kunt leren observeren. Het herkennen van automatische gedachtenpatronen is super nuttig, net als minder geloven wat je gedachten vertellen. Dat kun je oefenen :-).

Wanneer je aan de slag gaat met gedachten kun je er niet meer omheen. Het zijn er veel, zo’n 50.000 per dag. En ze zitten vaak in de weg. Ze belemmeren je om aanwezig te zijn in het moment, bij wat er nu gebeurt om je heen, in je lichaam en bij wat je aan het doen bent. Sluit je ogen maar eens voor een moment en observeer de gedachten in je hoofd. Kun je erbij? Merk je waar ze over gaan en wat ze met je doen?

De lelijke gedachten denk je liever niet. Je hebt er last van, of sterker nog, misschien hebben zij wel last van jou? Sombere gedachten hebben een naar trekje: ze spelen de baas en nemen je mee naar donkere oorden. Daar is het vaak verdrietig.
Gedachten kunnen gelukkig ook vrolijk zijn. Dan kun je ze speels sturen, op alle mogelijke manieren die het moment of je verbeelding toelaat. Creativiteit, muziek, woorden en zinnen, kleuren of schilderingen, verre oorden, een mooi leven, voorspoed en gelukzaligheid. Je kunt het allemaal beleven in je gedachten. Geweldig.

En de gedachtendans? Die kun je altijd doen. Het maakt niet uit wat de kwaliteit van je gedachten is. Ga er goed voor zitten en sluit je ogen. Hoe gaan de gedachten nu? Wat vertellen ze je? Wat is de aard van je gedachten? Zijn ze vrolijk of donker? Zijn het er veel of weinig? Gaan ze snel of langzaam? Of merk je er niet zoveel van?
In de gedachtendans nodig je jezelf uit om alle gedachten te laten gaan zoals ze gaan. Op het moment dat je merkt dat ze je meenemen in een stroom, laat je ze dansen. Licht, ritmisch en speels laat je ze dansen tot het niet meer gaat… en ze traag neervallen… heel zachtjes op de grond. En als ze daar zijn, dan laat je ze rusten. Als je heel stil bent, dan kunnen ze echt tot rust komen. In stilte herstellen zo lang als nodig.

Gedachten houden eigenlijk niet van een battle, ze hebben al genoeg aan zichzelf. Misschien samen maar een ander spel doen? Ik denk, ik denk wat jij niet denkt…..

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *