Embodiment

Mensen leren meer van je hart dan van je tong. Meer van je stilte en dan van je woorden. Mindfulness draag je uit met je manier van zijn. Embodiment wordt dat genoemd.

Het voelt of ik klaargestoomd word voor een stevige praktijk. Een praktijk waarin ik mensen ga ondersteunen bij het overwinnen van datgene waar hun gedachten niet los van komen. Een praktijk waarin er veel op mij af gaat komen, maar waar ik mijzelf gelukkig voel en kan zijn wie ik ben. Mijn hooggevoeligheid, warme hart en interesse in mensen krijgen nu al een plek binnen de mindfulness en dat voelt goed. De praktijk zal mij nog veel meer leren op persoonlijk vlak, maar ook m.b.t. mijn rol als mindfulnesstrainer. Groeien, groeien, groeien doe ik al een tijdje, maar ik ga nog even door. Ook zal ik vast een keer stilstaan. En daarna? Dan komt vast het bloeien, maar als het niet komt dan is dit ook oké. Het feit dat ik gegroeid ben brengt mij al zoveel moois, ik geniet er erg van.

Mijn leven lijkt wel eens een strijdarena, waarin ik moet vechten en overwinnen. Er is zoveel onrust om mij heen op diverse fronten: opleiding, werk, kinderen, woonruimte en scheiding. Het lijkt of ik telkens moet knokken om mijn pad recht te bewandelen of te vervolgen. Even heb ik soms rust en dan komt er weer iets wat mij omver wil duwen. Als ik niet uitkijk blijf ik in tranen, verdriet of somberheid. En dat gebeurt soms ook, eventjes of een tijdje, maar daarna is het gelukkig over. Ik heb geleerd om te voelen wat ik voel, zonder hier overheen te stappen of omheen te lopen. Bewust ervaren doet pijn, maar daarna is het over. Dagen van verdriet en pijn worden dan gevolgd door vrolijkheid en genieten en dat maakt mijn leven waardevol. Ik schreef al eerder dat ik inmiddels als onkruid ben, niet te verwoesten. Of een boksbal, die komt ook telkens terug op zijn plek.

Alles wat ik meemaak neem ik maar mee op mijn pad. Iets anders wil ik niet, want stilstaan of verlammen is niets voor mij. Niet meer, dat heeft de burn-out mij geleerd. De lessen die ik krijg zijn leerzaam en ik heb ook niet het gevoel dat dit zomaar is. Alles in het leven, dat geloof ik, heeft een doel. Hoe pijnlijk en verdrietig dingen soms zijn, het is ergens goed voor. Soms moet je wat verder zijn in de tijd om dit te beseffen, denk ik. In elk geval lijk ik inmiddels stressexpert te worden. Ik denk ook dat alles wat ik ervaar, meemaak en hoe ik hiermee omga, mij straks vormt als mindfulnesstrainer. Het maakt me sterker.

Toch weet ik nog niet precies waarom ik zoveel moet ervaren in korte tijd. Dat zal de toekomst mij duidelijk maken, dat geloof ik. In elk geval heb ik geleerd om mijn bewuste, onverdeelde aandacht te hebben bij alles wat ik meemaak, maar dat lukt echt niet altijd. Mindfulness ondersteunt mij in mijn dagelijks leven en het opent mijn hart. Het is net of het zegt: ‘Kom maar meisje, het is goed zo.’ En dan lees ik dit, waardoor mijn vraagtekens ineens weer lijken te verdwijnen. Ik geloof dat iets van hogerhand mij een bepaalde, goede richting opduwt. Het lijkt of ik op alle mogelijke manieren klaargestoomd word voor een prachtig, niet te onderschatten vak:

Je embodiment

Embodiment, het belichamen van mindfulness, gaat niet over perfectie maar over imperfectie. Het is het bewust omgaan met onze imperfectie die onze mate van embodiment bepaalt. Embodiment is dus niet kalm zijn, traag of stil. Het is een levende uitnodiging om opmerkzaam te zijn op de dans tussen tussen reactiviteit en bewuste respons, tussen doe- en zijn-modus. Het is doorleefde mindfulness. Maar je hebt ook passie nodig.

Je passie

Passie is liefde. Passie wordt gevoed door een diepe natuurlijke behoefte van het hart om te delen, om over te stromen. Om te kunnen uitdragen wat je zelf als bevrijdend en waardevol hebt ervaren. Mindfulnesstraining is het voertuig dat ons ten dienste staat om ons eigen hart te laten stromen. Koester je passie voor mindfulness, maar vergeet niet de vakmatige aspecten van het trainerschap.

Je vak

Mindfulnesstraining wordt vaak als eenvoudig voorgesteld. Enerzijds is dit zo: zo is er bijvoorbeeld een vaststaand programma. Toch komt er meer bij kijken. Mindfulness raakt onze diepste conditioneringen, waar we naast last, ook veiligheid aan ontlenen. De training haalt dit alles overhoop en laat je je eigen wereld door een bril zien die veel nieuwe keuzes biedt. Een bril die enerzijds heel vertrouwd is, maar anderzijds ook verontrustend. Dit alles maakt mindfulnesstraining tot een proces dat veel te bieden heeft maar ook intensief is.

Bron citaten: centrumvoormindfulness.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *