Super zacht

Is super zacht het nieuwe ontspannen? ‘Voel je de zachtheid? Ervaar de zachte, ontspannen spieren. Wees oneindig zacht.’ Woorden die je misschien kent of eens gehoord hebt. Ik hoor ze de laatste tijd regelmatig. Maar wat doet dit met je? Bij mij roept de vraag om zachtheid soms weerstand op. Hoezo moet ik zacht zijn?

Tijd voor een mini-onderzoek. Wat maakt dat ik weerstand voel? Wat roept het woord zachtheid op? Het vraagt iets wat voor veel mensen lastig is, of misschien zelfs een utopie. Het roept om een specifieke toestand, fysiek en mentaal, die we het grootste deel van de dag niet ervaren. Ik voel me soms niet zacht. Het zijn de spieren in mijn nek en schouders die mij hier dan op wijzen. Maar ook mijn gedachten kunnen soms star zijn. Over de oordelen nog maar te zwijgen.

Juist de gedachten en oordelen zetten mij op slot. Er is soms geen beweging in te krijgen. Mijn lichaam voelt op zo’n moment niet zacht en mijn stemming al helemaal niet. Nu heb ik als mindfulnesstrainer de tools in handen om dit te signaleren. Dat lukt! Maar niet altijd. Zo’n mini-zelfonderzoek helpt dan om inzicht te krijgen. Hoe ga je om met jezelf? Gun je je lichaam en geest geregeld ontspanning? Wat ervaar je op dit moment?

Het geheim zit hem in toelaten. Eigenlijk een beter woord voor zachtheid. Als ik aan super zacht denk, dan kom ik uit bij de Robijntje Beer. Of een veertje wat dwarrelt door de lucht. Zachtheid bij mijzelf is er wel! Maar het laat zich niet oproepen. Hoe meer je je best doet om super zacht te zijn, hoe lastiger het is om dit ook te ervaren. Het zit hem in iets anders.

Toelaten in plaats van wegduwen. Dus. Ik duw soms dingen stevig weg. Jij vast ook? Erbij blijven, bij wat je ervaart, helpt! Het vraagt moed om jezelf in de ogen te kijken en uit te spreken wat zachtheid tegenhoudt. Vaak zijn het dieperliggende emoties en gevoelens die je op slot draaien. Verdriet, pijn, angst, boosheid. Fysiek voel je je dan als een plank en mentaal als een dolle. En dit blijft zo als je zelf niets verandert.

Wil je weten hoe zachtheid voelt? Dan zul je nieuwsgierig moeten kijken. Merk wat je tegenhoudt om te verzachten? Wat enorm helpt is huilen als je verdrietig bent, boos zijn als hier een reden voor is, tot rust komen wanneer je overprikkeld bent, rustig aan doen wanneer je pijn hebt, je depri voelen wanneer je je rot voelt. Bij de ervaring durven blijven en erop vertrouwen dat deze weer verandert. Uiteindelijk, op zijn eigen wijze manier. Niets blijft hetzelfde, alles is in beweging. Hoe is het vandaag? Als je het weet kun je weer langzaam super zacht worden vanbinnen. En zo ook vanbuiten!

En áls je zachtheid ervaart? Dan voelt het super zacht. Ja, heel super zacht.

 

2 reacties

  • petra

    Prachtig, dank je wel!! Het enige wat ík nog lastig vind; wat nou, als je écht een groot verdriet ( te verwerken) hebt…? De hele dag huilen kan niet, als er toch ‘ orde van de dag dingen’ gewoon moeten…. Maar de essentie begrijp ik, MOOI!!

    • Marijke van Geest

      Wat mij erg helpt als er onmetelijk verdriet is, is dat ik het mezelf toesta om er een half uur per dag bij stil te staan, er ruimte voor te maken en alle gedachten, lichamelijk gewaarwordingen en emities die erbiij horen toe te laten. Daarna ga ik weer over tot de orde van de dag. Ik herhaal dit tot het milder voelt. Liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *